Upoznajte misterije Petrovaradinske tvrđave

upoznajte petrovaradinsku tvrdjavu

Svakog jula, hiljade ljubitelja muzike se okuplja u Novom Sadu zbog EXIT festivala koji ove godine proslavio svoj 15 rođendan. Mnogi od posetilaca u tim danima ne vide ništa drugo osim pozornica, rasvete i dunavske strane tvrđave. Ali grad je mnogo više od festivala. Upoznajte misterije Petrovaradinske tvrđave…

U ovom tekstu ćemo vas malo bolje upoznati sa Petrovaradinskom tvrđavom i tajnama koje ona krije.

Iz ugla posetioca Exit-a, možda će vam se učiniti kao da je tvrđava idealno osmišljena da bi izdržala ogromne mase ljudi i ozvučenja koje izaziva podrhtavanje tla, ali istina je malo drugačija. Sagrađena, između 1692. i 1780. godine, tvrđava je naviše koriščena u vojne svrhe. „Gibraltar Dunava“, kako su je jednom prilikom nazvali Austrijanci. Bilo je odlično utvrđenje u borbi protiv Turaka.

16 km mračnih podzemnih tunela poznatih kao katakombe je ono što je čini načudnijom i najmisterioznijom tvrđavom u ovom delu Evrope.

petrovaradinska tvrdjava katakombe

Iako su tuneli korišćeni prvenstveno u vojne svrhe, postoje i mnoge priče o skrivenom blagu, reptilima koji su tamo nastanjeni i duhovima koji tumaraju tunelima.

Misterije Petrovaradinske tvrđave

Legenda o imenu tvrđave

Legenda kaže da je nekada živeo pastir po imenu Petar. Jednoga dana, dok je čuvao ovce, javio mu se đavo i ponudio mu ogromno bogatstvo u zamenu za najvredniju stvar iz svoje kuće.

Petar se složio, s obzirom da je bio siromašan, misleći da nema šta da izgubi. Na nesreću, nije znao da je njegova žena trudna i da će dobiti devojčicu. Kada je devojčica odrasla, đavo je došao i odveo je, pa je Petar izgubio svoje najveće bogatsvo. Legenda kaže da je devojčica u tajnoj crkvi za koju se veruje da se nalazi negde u nepoznatim tunelima Petrovaradinske tvrđave.

Na mađarskom, ova tvrđava se zove „Petervar“. Osim što simbolizuje ime Petar, takođe znači i „Onaj koji čeka“. Možda je Petar još uvek živ i čeka na svoju kćerku da bude vraćena. Tražeći je u mračnim koridorima Petrovaradina…

Ostale priče i legende

Postoji i priča da je austrijski car Josif ll pio vodu iz bunara koji se nalazi na dnu katakombi, ali je ostalo nepoznato zašto je to činio. Navodno, ovo je povezano sa crnom magijom ili magičnim sposobnostima bunara. Stručnjaci se ne slažu sa ovim i tvrde da je idealno i logično za tvrđavu koja je pod opsadom da ima izvor vode.

Još jedna zanimljiva priča je ona o sat kuli koja ima „rezervisano vreme“. Kazaljke u obliku ruke sa prstom koje pokazuju sate i minute. Ranije je služila kao orjentir dunavskim ribarima, kako bi mogli da vide tačno vreme sa velike daljine.

Rezervisani sat je jedan od glavnih obeležja Petrovaradinske tvrđave.

Prisustvo velikog broja legendi i priča o Petrovaradinskoj tvrđava koje većinom zvuče nestvarno svedoče o različitim tendencijama ljudi.

Priče o skrivenom blagu Habzburške familije, čudovištu iz Petrovaradinske tvrđave, enigma o Malteškom krstu na zidu slepe ulice koridora i nagađanja o tunelu ispod Dunava koji završava u Novom Sadu su stalne teme velikog broja istraživača i pisaca.

Ekipa američkog SF tv kanala „Ghost Hunters International“ je čak snimila i dokumetarni film o misterioznom podzemlju tvrđave koji možete pogledati na sledećem linku.

Možda ove priče zvuče kao čista imaginacija, ali one su inspiracija mnogim avanturistima koji žele da i sami malo dublje istražuji. Ako ste i vi istraživački tip, sigurni smo da ćete uz malo truda pronači još mnogo zanimljivih detalja koje krije ova misteriozna tvrđava.

Ture za obilazak katakombi

Iako je većina tunela još uvek neistražena, postoje i delovi koji su dostupni za posetioce. Raspitajte se kod osoblja na tvrđavi i angažujte iskusnog vodiča da vas povede u obilazak tunela. Nikako ne savetujemo da se sami upuštate u ovakve avanture, jer se lako može desiti da se izgubite.

Ukoliko ste u poseti u Novom Sadu ili u turističkom obilasku, kod nas možete rezervisati smeštaj po najpovoljnijim cenama.