Sremski karlovci, ono što možda niste znali

vinarija

Sremski Karlovci najpoznatiji su po čuvenoj karlovačkoj gimnaziji u kojoj je svojevremeno snimljen, svima dobro poznat film, „Lajanje na zvezde“. Međutim još jedan događaj je zaslužan za to što se o Sremskim Karlovcima uveliko priča. A to je manifestacija zvana Grožđenbal, ili drugačije rečeno dani vina.

Ono što je verovatno manje poznato je to koliko vinarija postoji u Sremskim Krlovcima i koje od njih je moguće posetiti, a koje nije.

U Sremskim Karlovcima postoji 17 vinarija, koje su u privatnom vlasništvu:

 1. SZR „Podrum Bajilo“- Patrijarha Rajačića 9
 2. Vinska kuća Živanović – Mitropolita Stratimirovića 86b
 3. O.Z.Z. „Benišek – Veselinović“- Mitropolita Stratimirovića 72
 4. D.o.o. „Vinarija Dulka“- Karlovačkog mira 18
 5. D.o.o. „Vinum“ (podrum Sr. Karlovci) – Patrijarha Rajačića 36
 6. Ogledno dobro za vinogradarstvo (departman za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu) – Karlovačkih đaka 35
 7. Vinarija Kurjak – Žarka Zrenjanina 17
 8. Porodična vinarija MK Kosović – Karlovačkog mira 42
 9. Podrum Petrović – Karlovačkog mira 34
 10. Vinarija Kiš – Karlovačkog mira 46
 11. Vinarija Mrđanin – Jovana Grosa 16
 12. Vinarija Đurđić – Atar Raša 4
 13. Vinarija Došen – Karlovačkih Đaka 10
 14. Vinarija Veritas d.o.o. – Ešikovac 105
 15. Vinarija Aleks – Petrovaradinska 5
 16. Vinarija „Podrum Probus“- Karlovačkog mira 30
 17. Patrijaršijska dobra d.o.o – Patrijaršijski podrum – Trg Branka Radičevića 8

Turistička organizacija opštine Sremski Karlovci organizuje obilzak nekih vinskih podruma uz degustaciju vina, pa se možete prijaviti i zajedno sa njima obići neke od vinarija.

Vinarija Kiš

vinarija-kis

Jedna od njih je Vinarija Kiš u Sremskim Karlovcima koja promoviše bermet i vraćanje starog sjaja ovog zaista posebnog vina. Vinarija “Kiš” datira još iz davne 1830. godine. Proizvode vrhunska vina kao što su: rajnski rizling, italijanski rizling, merlo, chardonnay, beli i crni bermet. Pored proizvodnje vina, Vinarija “Kiš” se bavi i vinskim turizmom. Poseduje degustacionu salu kapaciteta 30 osoba, u kojoj organizuju degustacije vina .

Vinarija Dulka

vinarija-dulka

Sremskokarlovačka vinarijska porodica je i porodica Dulka, koja se ovim poslom bavi, od 1920. godine, i s’ kolena na koleno proširuje i unapređuje uzgoj grožđa i proizvodnju vina. Vinarija “Dulka”, u svom asortimanu ima italijanski rizling, župljanku, cabernet sauvignon, roze, beli i crni bermet, vinjak iz ‘95 godine odlikovan sa devet zlatnih medalja, kao i brojne rakije: breskovača, komovica, lozovača, šljivovica i jabukovača. “Dulkina vinska kuća” je osmišljena kao tipična vojvođanska kuća muzejskog tipa. Pored starih predmeta koji su nekada korišćeni u ovoj bogatoj gazdačkoj kući, može se videti i kompletan nameštaj koji je izuzetno očuvan, a datira sa kraja XVIII i početka XIX veka.

Vinarija Živanović

vinarija-zivanovic

Vinarija Živanović po recepturi svojih predaha se bavi proizvodnjom dobro poznatih, specijalnih vina, ausbruha i bermeta koja su za kratko vreme obnovljene proizvodnje osvojila brojna priznanja. Uz čuvena desertna vina, porodica Živanović u asortimanu svojih proizvoda ima još: italijanski rizling, rajnski rizling, kabernet sovinjon, merlo, probus, medovaču, lozovaču i kajsiju.U sklopu porodičnog imanja, ponovo su oživela dva vinska podruma-laguma. Stari lagum, nastao u XVIII veku, iskopan je duboko u bregu i u njemu se vrši proizvodnja i čuvanje vina. Drugi podrum se prostire na 140 m, kapaciteta je 80 ljudi i u njemu se organizuju degustacija vina, rakije i meda, uz “sremački fruštuk” sa domaćim seoskim specijalitetima.

Vinarija Došen

vinarija-dosen

U centru Sremskih Karlovaca, sa pogledom na prelepu Karlovačku gimnaziju, smeštena je mala porodična vinarija „Došen“. Čuveni napitak bermet, proizveden u ovoj vinariji, oduševiće sve one koji ga budu znatiželjno probali, ali za prave poklonike vrhunskih vina. Vinarija “Došen” nudi: crveno vino merlot, kao i chardonnay – nominovani “kralj belih vina”. U Vinariji “Došen” organizuju se, po najavi, degustacije vina. Vlasnici tvrde da degustacija nije samo proba vina, već pre svega, druženje među prijateljima i zato Vas pozivaju da ih posetite i uživate u njihovom malom raju.

Vinarija Kosović

vinarija-kosovic

Vinarija “Kosović” je kućni biznis u koji su uključene tri generacije. Proizvodno – izložbeni asortiman čine: župljanka, italijanski rizling, vranac, cabernet saugvinon, crni i beli bermet i rakije: lozovača i komovica.

Vinarija “Kosović” poseduje vinski podrum ukopan u bregu Kalvarija. Takođe, poseduje degustacioni prostor sa vinotekom, koji može da primi 60 posetilaca. U ovom prostoru organizuju se predavanja o vinu i rakiji, poslužuje zakuska koju čine isključivo domaći proizvodi i naravno vrši se degustacija rakije i vina.

Sremski Karlovci

Uz obilazak ovih vinskih podruma možete iskoristiti priliku da obiđete i znamenitosti Sremskih Karlovaca, kao što su „česma četiri lava“, „Karlovačka gimnazija“, „Grob Branka Radičevića“, „Patrijaršijski dvor“, kao i muzeje, galerije i suvenirnice.

Za detaljnije informacije o svim turističkim atrakcijama Sremskih Karlovaca posetite web sajt Turističke organizacije Sremski Karlovci.

I za kraj još nekoliko zanimljivosti o vinu…

 • Vino ima skoro isto onoliko kalorija koliko i jednaka količina soka od grožđa.
 • Sa starenjem, crvena vina postaju svetlija, a bela vina tamnija.
 • Prosečan broj zrna grožđa koji je potreban da se dobije boca vina je 600.
 • Prilikom nazdravljanja u engleskom se koristi reč toast (koja označava i prpečeni hleb). Poreklo ovakve zdravice je iz drevnog Rima, gde se komadić prepečenog hleba stavljao u vino.
 • Na krajevima vinograda se (ponegde još i danas) sade ruže, kako bi prve odreagovale na buđ, parazite i bolesti, pre nego što ove napadnu vinograd.
 • Legenda kaže da su idealne čaše za šampanjac velike koliko i grudi Marije Antoanete.
 • U Nemačkoj, u muzeju Speyer, postoji boca vina stara 1600 godina.
 • U srednjem veku vino se koristilo i kao novac.
 • Prema persijskoj legendi, vino je „otkriveno“ u današnjem Iranu, kada je žena šaha koji se zvao Džamšid slučajno popila nešto pokvarenog soka od grožđa, malo se opila, i to joj se svidelo!
 • Najduži let čepa sa flaše šampanjca: Kao rekord vodi se dužina od 53,32 metara (ispaljen sa visine od 1,2 m)

Izvor: http://www.karlovci.org.rs/